Nordisk Design 2019

De skandinaviska länderna har länge varit vägledande när det kommer till inredning och design. Man talar om nordisk eller skandinavisk inredning och design. Gemensamt för dessa länder är att de inspirerar sin hemmabefolkning, sina grannländer och faktiskt hela världen. Nordisk inredning är hett! Här kommer en kort bakgrund om de olika länderna, vad har bland annat gjort dem just kända för design? Det skulle gå att skriva flera sidor om varje land men här blir bara en väldigt kort bakgrund.

Inredning i Finland – mer än bara mumintroll

Finland har några av världens kändaste arkitekter t.ex Alvar Aalto, de har mumintrollen som idag är mer än en saga, det är en industri som även har nått inredningen med motiv på porslin och tavlor med mera. Marimekko med sina originella mönster och färger. Finnarna har även Iiittala som gör glas och porslin som nu återfinns i världens alla hörn.

Inredning och arkitektur i Norge

Norge har enligt många den mest dramatiska och storslagna natur som går att finna. Här kan man inspireras på alla nivåer och plan, men när det kommer till design och inredning har de historiskt inte samma starka arv som vissa av sina grannländer. Norrmännen saknar även den typ av möbelindustri man kan hitta i Finland, Danmark och Sverige, och har inte samma tydliga designhistorik som sina grannländer. På senare tid har norsk arkitektur förundrat och imponerat mängder av människor.

Några kända exempel på norsk arkitektur är:

  • Operahuset i Oslo där man kan beträda taket för att uppleva den unika byggnaden.
  • Utsikten vid Gaularfjell, en ovanlig triangulär utsiktsplats i betong på bergskanten vid ett stup
  • Peter Dass museet på ön Alster, en byggnad som sticker ut inte bara designmässigt, utan även bokstavligt från marken.

Svensk design

Sverige är kanske allra mest känt för IKEA, som har gett folk runt om i världen en möjlighet att för en rimlig och billig peng inreda sina bostäder med funktionsmässiga möbler och annat användbart. Mycket får man numera förvisso skruva ihop själv. IKEA har även hela bostäder för den som behöver genom sitt boklok koncept.

IKEA har alltid spännande samarbeten med andra företag och designers på gång, exempelvis samarbetet mellan IKEA och SONOS där man har tagit fram Symfonisk, en möbel och högtalare i ett. Smidigt, enkelt, välljudande och snyggt. Symfonisk kommer hösten 2019.

Danska formgivare

Danmark är landet som tog taktpinnen och satte nordisk design på kartan. Den danska sagan startade på 50 talet, det var det minimalistiska som slog genom stort kända designers och formgivare var bland annat Arne Jacobsen med fåtöljen ägget. Georg Jenssen är kanske den kändaste av dem alla med butiker runt om i världen, bland annat i Stockholm, Paris och London. I hans namn tillverkas ännu massor med spännande produkter.